Zmniejszanie żołądka to jedna z chirurgicznych metod leczenia otyłości olbrzymiej. Wykonuje się ją u pacjentów, których BMI wynosi więcej niż 35. Dieta ta nie tylko pomaga przezwyciężyć otyłość, ale zmienia też życie pacjenta bezpowrotnie. Po zabiegu należy całkowicie zmienić styl życia, w dzisiejszym artykule przedstawimy, jak powinna wyglądać dieta po zabiegu zmniejszania żołądka.
Jak wygląda dieta przez pierwsze dni po operacji bariatrycznej?
Dieta w klinice po zmniejszaniu żołądka jest niezwykle restrykcyjna, przez pierwszą dobę po zabiegu, pacjent może przyjmować wyłącznie kroplówki. Przez następne kilka dni, jeśli lekarz prowadzący wyrazi zgodę, można zacząć przyjmować płyny: wodę, bulion, jogurt naturalny. Następnie przez kolejne dwa tygodnie, kiedy pacjent wróci już do domu, należy wprowadzić dietę płynną lub półpłynną, powinna być ona lekkostrawna i niskotłuszczowa, to właśnie z powodu drastycznej zmiany diety następuje redukcja wagi.
Codzienna dieta po zabiegu zmniejszania żołądka
Codzienna dieta w dużej mierze powinna być wysokobiałkowa i niskotłuszczowa, najlepiej jednak byłoby całkowicie wykluczyć z jadłospisu tłuszcze zwierzęce, jak masło, smalec, śmietana, buliony zaś powinny być przygotowane wyłącznie na warzywach, zupy nie mogą być przyprawiane zasmażkami. Ze względu na mniejsze rozmiary żołądka, posiłki należy rozdzielić na większą ilość porcji, w ciągu dnia powinno ich być od 6 do 10.
Każdą potrawę należy dokładnie przeżuwać, a w razie konieczności rozcieńczyć płynami, produkty nie mogą być przetworzone, pacjent po zmniejszaniu żołądka nie może jeść produktów marynowanych, wędzonych, peklowanych czy mocno przetworzonych. Wszystkie potrawy powinny być gotowane na parze lub w wodzie, można je ewentualnie piec w folii, tradycyjne formy przyrządzania posiłków, czyli smażenie i pieczenie jest niedozwolone.
Mimo że dieta bariatryczna wiąże się z dużą ilością wyrzeczeń, to nie wyklucza ona większości przypraw, po zabiegu nie powinno się spożywać ostrego jedzenia, dlatego też nie można używać pieprzu czy papryczki chilli, można natomiast wzbogacać potrawy:
- cynamonem,
- wanilią,
- koperkiem,
- natką pietruszki,
- cytryną,
- kminkiem rzymskim.
Czego unikać w diecie po chirurgicznym zmniejszaniu żołądka?
Osoba po zabiegu bariatrycznym nie musi pożegnać się z potrawami mięsnymi, jak knedle, kotlety, bigos, łazanki, nie może też jeść dań wegetariańskich, które zawierają dużo tłuszczy, jak placki ziemniaczane czy bliny.
Dieta bariatryczna powinna opierać się głównie na warzywach i owocach, należy jednak unikać:
- fasolki szparagowej,
- warzyw kapustnych,
- rzepy,
- rzodkiewki,
- cebuli,
- czosnku,
- nasion strączkowych,
- groszku,
- gruszek,
- daktyli,
- owoców pestkowych – wiśni, czereśni, śliwek,
- kiwi.
Na śniadanie nie można jeść też świeżego chleba żytniego, razowego, graham, zrezygnować trzeba także z tłustych dodatków do kanapek, jak konserwy, wędliny, serki topione, dżemy z pestkami owoców.
Stosowanie restrykcyjnej diety po zmniejszaniu żołądka jest niezwykle ważne, nie stosując się do zaleceń dietetycznych lekarza, może pojawić się tzw. zespół po posiłkowy, który charakteryzuje się nieprzyjemnymi dolegliwościami, nawet 3 godziny po zjedzeniu.